Hoe het begon

Geen enkele verzekeraar durft het in het 1963 aan om de aansprakelijkheid van autobedrijven te dekken. Er is dringend behoefte aan pioniers die het wél aandurven. BOVAG gaat ervoor. Op 18 september 1963 besluit het BOVAG-bestuur in het Kurhaus in Scheveningen tot de oprichting van een eigen verzekeringsmaatschappij voor BOVAG-leden: Bovemij (BOvag VErzekeringsMaatschappIJ).

Bovemij vestigt zich in een oud herenhuis in Den Haag met 3 FTE's. De heer A.H. Alleman treedt aan als directeur en de heer C.J. Hoekzema start in 1963 als ‘Chef de bureau’ bij Bovemij. Beide heren blijven tot in de jaren '80 actief binnen Bovemij.

Het verzekeringspakket dat Bovemij in 1963 aanbiedt voor de dan ruim 750.000 personenauto's in Nederland, bestaat uit een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, een motorrijtuigverzekering en particuliere WA-verzekering. 

Het eerste jaarverslag in 1964 schetst een beeld van een pionierende organisatie die snel aan populariteit wint.

In 1969 introduceert Bovemij de BOVAG Bedrijfsverzekering, die bedrijven in de mobiliteitsbranche bredere dekking biedt.

Oprichtingsbrief

"Binnen vijf jaar is 27% van de mobiliteitsbranche klant van Bovemij."

De jaren '70: groei en verhuizing

In 1972 verhuist Bovemij naar Nijmegen boven de Rabobank aan het Keizer Karelplein. West-Nederland heeft een groeiend tekort aan geschoold personeel en de mogelijkheden om verder te groeien zijn groter in het oosten van het land. Al snel blijkt dat een ruimer, nieuw te bouwen kantoor aan het Keizer Karelplein noodzakelijk is voor verdere groei.
In 1974 zorgt een unieke maatregel om premies te bevriezen tijdens de economische crisis voor veel positieve persaandacht. Tegen het einde van het decennium bereikt Bovemij een premieomzet van 25 miljoen euro en bouwt het verder aan zijn positie in de branche.

De jaren '80: digitalisering en nieuwe diensten

Met de installatie van het eerste computersysteem in 1980 zet Bovemij een belangrijke stap richting automatisering.
In 1982 introduceert Bovemij de cascoverzekering voor motorrijtuigen. Deze unieke polis wordt ingevoerd zonder dat de premie wordt verhoogd.
In 1989 wordt Europolis opgericht, een dochteronderneming die zich richt op particuliere verzekeringen, waaronder fiets- en reisverzekeringen, waarmee Bovemij inspeelt op de toenemende vraag naar consumentenproducten. Europolis gaat 20 jaar later op in Polis Direct.

De jaren '90: uitbreiding en juridische ondersteuning

In 1991 opent Bovemij een modern hoofdkantoor aan het Takenhofplein in Nijmegen, dat symbool staat voor de groei van het bedrijf. In 1993 wordt de Stichting Rechtsbijstand Mobiliteitsbranche opgericht om juridische ondersteuning te bieden aan klanten in de mobiliteitssector. In 1998 breidt Bovemij haar aanbod verder uit met particuliere autoverzekeringen via onafhankelijke autobedrijven, wat een belangrijke stap is in het bereiken van consumenten.

De jaren 2000 tot 2010: overnames en schaalvergroting

In 2002 overschrijdt Bovemij de grens van 100 miljoen euro aan premieomzet, een teken van haar solide groei. In 2008 wordt ENRA, specialist in tweewielerverzekeringen, onderdeel van Bovemij, waarmee het bedrijf voet aan de grond krijgt in een nieuwe markt. In 2009 volgt de integratie van Polis Direct, een consumentenverzekeraar, waarmee Bovemij haar positie in de particuliere markt verder versterkt.

De jaren 2010-2020: innovaties

In 2012 lanceert Bovemij mijnOndernemersportaal, een platform dat ondernemers toegang biedt tot data en verzekeringsdiensten. De overname van RDC in 2016 versterkt Bovemij’s expertise op het gebied van data- en ICT-diensten voor de mobiliteitsbranche. In 2018 gaat viaBOVAG.nl live, een mobiliteitsplatform dat klanten en bedrijven samenbrengt en snel aan populariteit wint.

De jaren 2020 tot vandaag: transitie en transformatie

De mobiliteitsbranche maakt de grootste veranderingen in haar geschiedenis door. Grote bedrijven nemen steeds vaker kleinere ondernemingen over, mobiliteit wordt elektrischer, flexibeler en digitaler, en de moderne consument weet precies wat hij wil. Deze ontwikkelingen stellen hoge eisen aan de mobiliteitssector en daarmee ook aan Bovemij.
Tijdens de coronapandemie in 2020 ondersteunt Bovemij klanten met digitale oplossingen en financiële steunpakketten. Een jaar later neemt Bovemij Autotrust over, een marktleider in verlengde garanties. In 2023 viert Bovemij haar 60-jarig jubileum. Begin 2024 wordt een vernieuwde bedrijfsstrategie geïmplementeerd, met een volledige focus op verzekeringen (Bovemij Verzekeringen en ENRA), garanties (Autotrust) en datadiensten (RDC). Daarmee verlaat Bovemij (vanaf nu Bovemij Group) haar platformstrategie met de digitale platforms viaBOVAG.nl en viaBovemij.nl, evenals het bedrijfsonderdeel Financieringen. Deze nieuwe strategie versterkt Bovemij Group in de markt en zorgt ervoor dat de organisatie optimaal inspeelt op de huidige en toekomstige ontwikkelingen in de mobiliteitsbranche.