Onze impact op de mens en het klimaat

Bovemij Group voelt zich verantwoordelijk voor haar klanten, de sector waarin wij actief zijn, onze directe omgeving en onszelf als bedrijf. Duurzaamheid staat centraal in alles wat wij doen. Het is nauw verbonden met onze activiteiten.
Verbeteringen op duurzaamheidsvlak pakken we stap voor stap aan. We beginnen bij onszelf en breiden vanuit daar uit. Samen streven we naar een positieve bijdrage aan de verduurzaming van de mobiliteitssector. Hierbij betrekken we onze collega's, ondernemers, samenwerkingspartners en klanten, zodat we gezamenlijk vooruitgaan.
"Bij Bovemij Group nemen wij onze verantwoordelijkheid voor de sector en omgeving, zodat we samen kunnen werken aan een duurzame toekomst."
Doelen Duurzaam Ondernemen
Bij Bovemij Group staat duurzaam ondernemen centraal in onze dagelijkse bedrijfsvoering. We streven ernaar duurzaamheid op alle niveaus te integreren door ons te richten op zes belangrijke thema’s:
Werkgeluk
Bovemij Group heeft doelstellingen op het gebied van diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie, zoals het benoemen van meer vrouwen op management posities. Twee keer per jaar voeren we een medewerkerstevredenheidsonderzoek uit en maandelijkse meten we via een stemmingsmeter het werkgeluk van onze medewerkers. Medewerkers bieden we actief mogelijkheden aan voor persoonlijke ontwikkeling via platform ‘Ontwikkelmij’.
Maatschappelijke betrokkenheid
We steunen actief goede doelen organisaties (bijv. KWF, Stichting Quiet, Stichting Koprol) en zijn founding partner van JINC Nijmegen. JINC richt zich op het verminderen van de kansenongelijkheid van de jeugd bij verschillende sociaal economische omgevingen.
Duurzame producten en diensten
We creëren bewustzijn bij klanten door informatie te leveren over duurzame alternatieven. Bij Autotrust adviseren we bijvoorbeeld om gebruik te maken van gereviseerde onderdelen bij de claimafhandeling.
Duurzaam beleggen
Naast het ontwikkelen van een ESG-beleggingsbeleid hebben we, dankzij de inspanningen van Kempen Capital Management, een ESG-beleggingsportefeuille gerealiseerd. Bij nieuwe investeringsbeslissingen beoordelen we bedrijven op basis van hun ESG-impact, waardoor we niet beleggen in ondernemingen met een UN Global Compact Fail of een lage MSCI-rating.
Samenwerkingspartners
We werken zoveel als mogelijk samen met lokale partners en leveranciers die duurzaam georiënteerd zijn.
Aandacht voor het milieu
We gaan duurzaam om met materiaalgebruik en afvalstromen. In 2024 is het totale afvalgewicht in onze kantoren in Nijmegen met ruim 27% gedaald ten opzichte van 2023.
Daarnaast zetten we in op duurzame mobiliteit. In 2024 is 44% van het wagenpark van Bovemij Group emissievrij (in 2023 was dit 35%), waarbij geen fossiele brandstoffen worden gebruikt. Nieuwe auto’s dienen elektrisch te zijn. Bovemij Group koopt bovendien 100% groene energie in.
Op deze manier zorgen we voor een positieve impact op onze medewerkers, de samenleving en het milieu.
Duurzaamheidsadviseur
Eind 2024 hebben we een functieprofiel opgesteld voor een fulltime Duurzaamheidsadviseur, waarmee we blijvende focus en aandacht voor duurzaamheid binnen Bovemij Group creëren. Hoewel de basis is gelegd, hebben we behoefte aan een aanjager die duurzaamheid continu onder de aandacht brengt en ons in beweging zet. Zo kunnen we onze doelstellingen bereiken en ons verder ontwikkelen. Deze functie is vanaf april 2025 ingevuld.
Voorbereiding Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)
In 2023 zijn we begonnen met de voorbereidingen voor de invoering van de CSRD. In 2024 heeft Bovemij Group de Dubbele Materialiteitsanalyse (DMA) opgesteld. Een dubbele materialiteitsanalyse bekijkt belangrijke thema’s vanuit twee perspectieven: inside-out, wat de invloed van de organisatie op het milieu en de maatschappij is, en outside-in, welke impact duurzaamheidsrisico’s en -kansen op de organisatie hebben. Eind 2024 is het DMA-rapport afgerond. Dit rapport is goedgekeurd door het bestuur en de commissarissen van Bovemij Group en afgestemd met onze grootste aandeelhouder, BOVAG. In 2025 staat een herijking van de DMA gepland om definitief de materiële thema's te bepalen, waarover we voor het eerst in het jaarverslag van 2025 zullen rapporteren.
Wij hebben kennisgenomen van het Omnibus-vereenvoudigingspakket dat de Europese Commissie op 26 februari heeft gepubliceerd. Dit zou in afwachting van definitieve besluitvorming door het Europees Parlement betekenen dat Bovemij Group niet meer binnen de reikwijdte van de CSRD valt. We zullen de ontwikkelingen volgen om vervolgens te bepalen hoe Bovemij Group hier mee om zal gaan.