Terugblik op 2024

De Raad van Commissarissen (RvC) van Bovemij Group heeft als hoofdtaak het houden van toezicht, meer in het bijzonder ten aanzien van het bestuur, de financiering, de strategie, risicomanagement en compliance van Bovemij Group. Daarnaast heeft de RvC een rol richting de relatie met de aandeelhouders van Bovemij (BOVAG en STAK) en het zijn van een sparring partner voor het bestuur van Bovemij Group.

Strategie en communicatie

Tijdens de reguliere vergaderingen, maar ook tijdens de tweejaarlijkse strategiedagen met de RvC is de strategie van de Business Units Bovemij Verzekeringen, ENRA, RDC en Autotrust besproken. Door de aankondiging van BOVAG afgelopen jaar dat zij een minderheidsdeel van haar aandelen in Bovemij wenst te verkopen, is afgelopen halfjaar door de organisatie hard gewerkt aan de voorbereidingen hiervan. Zoals het opstellen van de meerjaren business plannen en een commercial factbook (uitwerking van producten en diensten gerelateerd aan de marktontwikkelingen, concurrentie en commerciële doelstellingen) om potentiële kopers te informeren over Bovemij Group en haar onderdelen.

Financiële resultaten

Een belangrijk thema van afgelopen jaar waar veel aandacht naar uit is gegaan in de RvC vergaderingen, is de ontwikkeling van de financiële situatie van Bovemij Group. Extra aandachtspunt is de ontwikkeling van de schadelast en de impact op de solvabiliteit van Bovemij Group. Herstelmaatregelen zijn besproken en vastgesteld om de solvabiliteit te verbeteren.

Overige onderwerpen zijn de kostenreductiemaatregelen, de afbouw van de financieringsmaatschappij en het verbeteren van de interne beheersing.   

Voorbereiding groepstoezicht

Als gevolg van de afbouw van de financieringsmaatschappij zal Bovemij Group per 1 januari 2026 naar verwachting onder groepstoezicht komen te vallen omdat de verzekeringsactiviteiten meer dan 80% van het balanstotaal in gaan nemen. In de RvC is gesproken over de impact van deze verandering voor Bovemij Group en welke voorbereidingen hiervoor moeten worden getroffen op het gebied van governance, rapportages, statuten, reglementen, etc.

Dubbele materialiteit analyse (CSRD)

In 2024 heeft de organisatie haar dubbele materialiteit analyse opgesteld en afgestemd met de RvC.

Informatiebeveiliging

Afgelopen jaar heeft de organisatie gewerkt aan het verkrijgen van de vereiste volwassenheid met betrekking tot de DNB Good Practice Informatiebeveiliging. Omdat er veel overlap is met de DORA-wetgeving, zijn daarmee diverse DORA-onderwerpen binnen de werkstromen ook direct meegenomen. DORA zal ook in 2025 nog de benodigde aandacht vragen.